Boekworc discussie over de vele stereotiepen over het Afrikaanse contintent en de complexe realiteit, naar aanleiding van 'Afrika is geen land' van de Nigeriaanse auteur Dipo Faloyin. 'Het boek geeft een humoristische, en tegelijk politieke, correctie op alledaagse aannames en beeldvorming.' - discussie op woensdag 2 november 2022.

omslag afrika is geen land02.11 | Afrika is geen land - Humoristische correctie van de aannames over het continent

Een boek van Dipo Faloyin, Nigeriaans auteur (uitgave De Bezige Bij, juli 2022).

Afrika, een continent van bijna 1,5 miljard mensen, 54 landen en meer dan 2000 talen, wordt regelmatig gereduceerd tot één simpel verhaal. Afrika is geen land dicht de gaten. Al te vaak wordt Afrika voorgesteld als een droog, rood safarilandschap, geteisterd door hongersnood, armoede en conflicten. In dit verrijkende en bij vlagen humoristische boek corrigeert Dipo Faloyin deze beperkte blik en presenteert hij een gelaagd en multidimensionaal beeld van het continent. Hij neemt ons mee naar het zinderende stadsleven in Lagos, schetst de levendige West-Afrikaanse rivaliteit over wie de beste jollofrijst maakt en verhaalt over democratie in zeven dictaturen. Tegelijk laat hij zien hoe willekeurig de landsgrenzen door witte Europese kolonisatoren getrokken werden, legt hij bloot hoe negentig procent van het materiële cultureel erfgoed tijdens het koloniale tijdperk werd gestolen – en hoe moeilijk het tot op de dag van vandaag is om dat terug te krijgen.

'Afrika is geen land' is een intiem en politiek verhaal waarin de alledaagse realiteit van het continent – in al zijn facetten en met al zijn verschillende culturen.

Download verslag discussie via de ledensite (login)

BoekWorc discussie | woensdag 2 november 2022 | 14:00-16:00 uur | in Zevenaar (met lunch vooraf)
contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Over BoekWorc - Boeken worden gekozen en besproken in een vaste deelnemersgroep. Leden organiseren bij toerbeurt een bijeenkomst, in hun kantoor of huiskamer, of online via Zoom. Voor informatie en eerder besproken titels, zie Themagroep BoekWorc

 

TPL_JOOSTRAP_GOTOP_TEXT