Mozambique - Landbouwproject van en voor 500 gezinnen in Nhamua. 'Er is al tweemaal geprobeerd om dit gebied - op duingronden langs een laagvlakte met zoet kwelwater - in cultuur te brengen, maar dat is niet gelukt door fouten in de aanpak. Met de kennis, inzichten en betrokkenheid van de mensen van vandaag kan dat wel.' Meer weten? lees verder.

Mozambique Nhamua project

Mozambique - Nhamua project en crowdfunding

Crowdfunding voor voedsel en inkomen in Nhamua en Conguiana, Provincie Inhambane, Mozambique

Langs de kust van Inhambane op 550 km afstand noordelijk van de hoofdstad Maputo in Mozambique wonen mensen op duingronden langs een laagvlakte (Nhamua en Conguiana) met zoet kwelwater het hele jaar door. (zie kaart hieronder) De mensen hebben de afgelopen 30 jaar 2 keer geprobeerd om deze laagvlakte in cultuur te brengen, maar dat is niet gelukt door fouten in de aanpak. Met de kennis, inzichten en betrokkenheid van de mensen van vandaag kan dat wel.

Zeventig families hebben zelf een dijk aangelegd in september 2022 om overstromingen van hun land (16 ha) te voorkomen door de zee en regen, en de verbouw van voedselgewassen mogelijk te maken. Ze zijn gesteund met een lange afvoerbuis en landbouwgereedschap. De eerste gewassen zijn direct geplant; bananen, zoete aardappel en rijst. De andere 500 families in Nhamua en het aangrenzende Conguiana willen ook graag een stuk beschermd land (176 ha) hebben. Dat betekent lokale organisatie, een nieuwe dijk, een betonnen doorgang met zelfsluitende sluizen, twee te graven drainage sloten en beter gereedschap. Om dat mogelijk te maken is naar schatting 58.230 euro nodig. In de droge periode vanaf mei tot september 2023 kan alles aangelegd worden. De gemeente ondersteunt dit plan en heeft de formele toestemming aan de beide gemeenschappen (bairros) verschaft.

Voor deze uitbreiding van het project is extra financiering nodig, wat via reguliere kanalen niet te organiseren was. Vandaar dat een crowdfundingsactie is gestart: "Steun ons om hoop te brengen aan 500 hardwerkende, maar kwetsbare gezinnen in Zuid Mozambique. Het 176 ha project zal vruchtbare landbouwgrond opleveren, de voedsel situatie aanmerkelijk verbeteren, verbetering van hun inkomensmogelijkheden en een betere toekomst voor deze veelal female-headed huishoudens. Met uw hulp willen we 58.230 euro ophalen om dit veelbelovende project te financieren. Doneer nu en wordt een deel van de verandering die levens en gemeenschappen verbetert."

Lees meer over het project
download project informatie Mozambique - Nhamua project en crowdfunding

Crowdfunding
informatie en bijdragen via platform Gofundme

Informatie: Paul Hassing, nauw betrokken bij het project. Voor informatie en vragen, contact Paul via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

2304 Mozambique Nhamua project

TPL_JOOSTRAP_GOTOP_TEXT