Nederland gaat toewerken naar een Feministisch Buitenlandbeleid (FBB). Wat betekent dit in de praktijk, en waar liggen kansen en uitdagingen? "Voor een coherent FBB zal 'gender justice' centraal moeten staan in beslissingen in alle sectoren van het beleid." Workshop met Saskia Ivens en Jan Reynders.

sdg5

Workshop Feministisch Buitenlandbeleid (FBB) - door Saskia Ivens ism Jan Reynders
21 juni 2022 | 15:00-17:00 | Kargadoor, Utrecht én online

Workshop tijdens het middagprogramma van de ALV Netwerkdag, juni 2022.

Nederland gaat toewerken naar een Feministisch Buitenlandbeleid (FBB), zo heeft het kabinet laten weten in een Kamerbrief aan de Eerste Kamer. Dit in navolging van Zweden, Canada en diverse andere landen, al eerder stappen in die richting hebben gezet.

Uit onderzoek blijkt dat een gedegen FBB invloed heeft op vrijwel alle initiatieven en beslissingen van het buitenlandwerk. Dit kan dus ook van invloed zijn op het werk van veel NEDWORC leden. Bij deze workshop sessie staan de volgende vragen centraal:

  • wat is een FBB?
  • wat zijn de kansen en uitdagingen?
  • wat kan een FBB betekenen voor jouw werk?

Saskia Ivens (NEDWORC-lid) heeft voor ResultsInHealth/Ecorys onderzoek gedaan voor BZ naar de toegevoegde waarde van een FBB voor Nederland. Zij ondersteunt daarnaast regelmatig de Canadese overheid met de uitvoering van Canada's FBB gericht op OS.

In deze workshop deelde Saskia de bevindingen van dit onderzoek en andere projecten. Jan Reynders (NEDWORC-lid) nam ons vanuit zijn ervaring mee in de uitdagingen van een FBB. Daarna keken we in deelgroepen naar wat een FBB kan betekenen voor ons eigen werk.

Download
- Workshop presentatie met discussievragen
- Onderzoeksrapport Feministisch Buitenlandbeleid
- zie ook Informatie BZ over FBB buitenlandbeleid
- en Kamerbrief over Toegevoegde waarde FBB buitenlandbeleid

Contact en informatie
Saskia Ivens, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Jan Reynders, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TPL_JOOSTRAP_GOTOP_TEXT