Boekworc koos 'Ongemakkelijk erfgoed' van auteur Jos van Beurden als boek voor juni, en duikt daarmee opnieuw in het koloniale verleden. Roofkunst en ander verloren erfgoed, hoe zijn deze voorwerpen hier gekomen? en waarom is teruggave zo'n complex vraagstuk? - woensdag 1 juni 2022

omslag erfgoed01.06 | Ongemakkelijk erfgoed - Koloniale collecties en teruggave in de Lage Landen

Een boek van Jos van Beurden, specialist koloniale roofkunst (mei 2021)

Verloren erfgoed, koloniale erfenis, roofkunst - Culturele en religieuze voorwerpen die vaak op oneigenlijke wijze in bezit zijn gekomen van musea en particuliere verzamelaars in oa Nederland en België. Herkomstlanden vragen al sinds lange tijd om teruggave.

Hoe en wanneer zijn deze voorwerpen hier gekomen, en waar zijn ze nu? Is het allemaal roofkunst? Hoe gaat teruggeven in zijn werk? Zijn er succesvolle voorbeelden? Zou alles teruggegeven moeten worden? De antwoorden op die vragen blijken verre van eenduidig.

Van Beurden neemt de lezer mee in zijn jarenlange, persoonlijke zoektocht naar koloniale collecties die soms ver weggestopt zijn in onoverzichtelijke depots. Hij beschrijft de verschuiving in het denken over het rechtmatige eigendom van het museale bezit en de wijze waarop de koloniale erfenis wordt geëtaleerd, de moeizame onderhandelingen, het ongemak en mooie oplossingen.

Download verslag discussie via de ledensite (login)

BoekWorc discussie | woensdag 1 juni 2022 | 14:00-16:00 uur | in Amsterdam
contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Over BoekWorc - Boeken worden gekozen en besproken in een vaste deelnemersgroep. Leden organiseren bij toerbeurt een bijeenkomst, in hun kantoor of huiskamer, of online via Zoom. Voor informatie en eerder besproken titels, zie Themagroep BoekWorc

TPL_JOOSTRAP_GOTOP_TEXT