Boekworc discussie over ‘Woede en Vergeving’, een boek van Martha Nussbaum. Wat is de impact van woede? Pleidooi om te reageren met rechtvaardigheid en ruimhartigheid, in plaats van wraak of vergeving - woensdag 24 februari 2021 via Zoom.

omslag woede vergeving mn24 feb 2021 | 'Woede en Vergeving - wrok, ruimhartigheid en gerechtigheid' door Martha Nussbaum (2016)

Over dit boek: ‘Woede en vergeving’ van Martha Nussbaum (o.a. hoogleraar recht en ethiek aan de universiteit van Chicago) is een pleidooi voor grootmoedigheid, rechtvaardigheid en waarheid als alternatief voor woede, wraak en, verrassend genoeg, vergeving. Nussbaum betoogt dat de invoering van het rechtssysteem het mogelijk heeft gemaakt om ons door liefde en zorg te laten leiden. Want óf een voorval is zo misdadig dat we haar aan het recht overlaten, of zij is triviaal - en waarom zouden we in dat geval boos blijven en op wraak zinnen? Ze ontleedt ook het begrip vergeving kritisch: het is in de kern egoïstisch en weinig behulpzaam. De verongelijkte manoeuvreert zich in een moreel superieure positie waarbij hij zichzelf de macht toe-eigent om al dan niet gratie te verlenen, en zo triomfeert. In ‘Woede en vergeving’ verkent Nussbaum deze thema’s in zowel de persoonlijke, publieke als politieke sfeer, met een scala aan bronnen.

BoekWorc discussie | woensdag 24 februari 2021 | 14:00-16:00 via Zoom
contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Over BoekWorc - Boeken worden gekozen en besproken in een vaste deelnemersgroep. Leden organiseren bij toerbeurt een bijeenkomst, in hun kantoor of huiskamer. Ivm corona zijn discussies nu online via Zoom. Voor informatie en eerder besproken titels, zie Themagroep BoekWorc

TPL_JOOSTRAP_GOTOP_TEXT