Valérie Pattyn gaf een boeiende presentatie gegeven over de mogelijkheden en uitdagingen van Qualitative Comparative Analysis (QCA) als evaluatiemethode, in een gezamenlijke activiteit van Rutgers, WWF en Nedworc.

Bij de workshop in juni was er meer belangstelling dan dat er plaatsen waren. De workshop is daarom nogmaals georganiseerd, op dinsdagmiddag 6 september 2016.

Qualitative Comparative Analysis (QCA) als evaluatiemethode

Steeds vaker wordt de QCA gebruikt voor evaluaties. QCA is een methode om lessen te trekken uit verschillende casussen. QCA gaat er van uit dat combinaties van factoren voldoende en/of noodzakelijk zijn voor een bepaalde uitkomst. Door het systematisch vergelijken van dergelijke combinaties kunnen patronen worden ontdekt, en minder van meer relevante factoren worden onderscheiden. QCA is uitermate interessant wanneer men geconfronteerd wordt met een aantal casussen dat te klein is om variabelen-georiënteerde methoden, zoals regressieanalyse, toe te passen en dat tevens te groot is om voor meerdere casussen diepgaande kwalitatieve methoden, zoals process tracing, toe te passen.

Valérie Pattyn heeft deze methode gebruikt voor een evaluatie van een HIVOS programma. Zij licht toe wat de methode praktisch inhoudt, wat je er in evaluaties mee kunt doen en welke uitdagingen dat met zich mee brengt. Doelstellingen van de workshop:

  • leren wat Qualitative Comparative Analysis (QCA) inhoudt als evaluatiebenadering
  • bespreken wat QCA concreet biedt voor evaluatoren en opdrachtgevers
  • uitdagingen bespreken die het toepassen van QCA met zich meebrengt, voor evaluatoren en opdrachtgevers

Meer informatie: 

  • de blog van Pamoja.uk
  • de site van Compasss.org over COMPArative Methods for Systematic cross-caSe analySis
  • interessante voorbeelden in een evaluatie uitgevoerd voor DFID: VAWG Review van 'Effective Evaluations of Interventions on Violence against Women and Girls'. De evaluatie maakte gebruik van QCA en process tracing, en won een Best Poster Award tijdens een EES conferentie. 

Workshop QCA als evaluatiemethode, door Valérie Pattyn

  • thema: Evaluatiemethode Qualitative Comparative Analysis (QCA)
  • contact Nedworc-WEP: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
TPL_JOOSTRAP_GOTOP_TEXT