Kunstenaars kunnen inspireren, shockeren en activeren met hun kunst. In de New World Campus in Den Haag waren sociaal en politiek betrokken kunstwerken te zien van een aantal Afrikaanse kunstenaars. Tijdens deze Netwerkborrel kregen we een rondleiding met een inspiratiesessie door Lydeke Schakel: hoe kun je kunst inzetten in je eigen werk?
Progress through arts: Kunst als instrument om sociale, economische en politieke vooruitgang te bevorderen
Kunst kan inspireren, shockeren, nieuwe invalshoeken tonen, vragen oproepen, verstillen en activeren. Tijdens deze inspiratiesessie hebben we voorbeelden besproken van hoe kunstenaars kunst als instrument inzetten om sociale, economische en politieke veranderingsprocessen te beïnvloeden.
- Kunstfotograaf Uche Okpa-Iroha ziet kunst als een middel om te ageren tegen armoede, corruptie en economische, sociale en politieke ongelijkheid “I use my photographs to raise awareness with the public and policy makers on socio-economic and political issues. Hence, I regard my photos as petitions presented to those who are in positions of authority to make desirable changes that will positively affect the common man in Nigeria”.
- Jean Bosco Bakunzi en Collin Sekajugo hebben in kunst een effectief instrument gevonden om individuele en collectieve trauma’s - veroorzaakt door de genocide in Rwanda - te verwerken en verzoening te bevorderen “art has the power to heal people physically, mentally and emotionally”.
- Een ander voorbeeld komt uit Kenia, waar verschillende kunstenaars zich in zetten voor de strijd tegen corruptie. Graffiti kunstenaars hebben bijvoorbeeld op diverse plekken in Nairobi de politieke elite afgebeeld als aasgieren en kraaien, om aandacht te vragen voor het probleem van grootschalige corruptie in Kenia.
Naast het bespreken en tonen van verschillende voorbeelden die de kracht van kunst als sociaal en politiek instrument illustreren, lag in de tweede helft van de sessie de nadruk op de vraag of en hoe NEDWORC deskundigen kunst in hun eigen werk kunnen inzetten.
De inspiratiesessie olv Lydeke Schakel werd afgesloten met een netwerkborrel & rondleiding langs de verschillende kunstwerken die Galerie Devearts van 12 mei t/m 30 september 2016 toonde bij de New World Campus in Den Haag.
Kunst voor Verandering | 6 september 2016
- NEDWORC Netwerkborrel en Inspiratiesessie in de New World Campus, Den Haag
- contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Galerie Devearts
Devearts is een galerie voor hedendaagse kunst uit de zogenoemde “ontwikkelingslanden”, die met name gespecialiseerd is in Afrikaanse kunst. De galerie heeft een sociaal oogmerk en promoot het werk van zorgvuldig geselecteerde kunstenaars via kunstbeurzen, exposities, lezingen, website www.devearts.com en social media. De kracht van kwalitatief goede hedendaagse kunst als aanjager van wederzijdse inspiratie en ontwikkeling staat bij Devearts voorop: “progress through arts”.