Netwerkavond Regionaal Waterbeheer, met Sjaak de Boer en Alexander Mueller, over waterbeheer in Lesotho en Egypte, en de noodzaak van waterverdragen en goede afstemming tussen landen en regio's om geopolitieke conflicten en droogteproblemen te voorkomen. Geslaagde netwerkavond over een actueel thema. Waterdiplomatie om problemen door schaarste agv bevolkingsgroei, grotere economische activiteit, klimaatverandering en vraag naar energie te voorkomen. Wat zijn goede voorbeelden van waterdiplomatie en plannings-instrumenten?

REGIONEEL WATERBEHEER - preventie van geopolitieke conflicten en droogte problemen

1912 lesotho 3Waterbeheer in Lesotho, en de relatie met de regio - door Sjaak de Boer
Lesotho als de watertoren van Zuidelijk Afrika: een pleidooi voor meer waterdiplomatie en aangepaste waterverdragen in de regio om toekomstige geopolitieke spanningen te voorkomen.
- download presentatie

Waterbeheer in Egypte, en de afhankelijkheid van de Nijl - door Alexander Mueller
Egypte met de Nijl als levensader: gebruik van een kwantitatief model voor planning van het waterbeheer. Egypte heeft vrijwel geen regenval en is afhankelijk van de Nijl. Bevolkingsgroei, ontwikkelingen bovenstrooms en klimaatverandering brengen de waterbeschikbaarheid en de voedselzekerheid in gevaar. Met het 'Agricultural Sector Model for Egypt' kunnen deze ontwikkelingen gekwantificeerd worden.
- download presentatie

Oa de volgende discussievragen kwamen aan de orde:

  • Klimaatsverandering is niet de hoofdschuldige voor oplopende spanningen omtrent water tussen landen in verschillende regio’s in de wereld.
  • Waterschaarste ontstaat door combinatie van bevolkingsgroei, economische groei, toenemend energie gebruik, erosie én klimaatverandering.
  • Wat kunnen water-producerende en water-ontvangende landen doen, ter bevordering van een goede relatie in vraagstukken rondom grensoverschrijdend water?
  • Is watertransmissie door een derde land een recht, of een gunst? Hoe zouden rechten geregeld kunnen worden?
  • Wat kunnen voorwaarden zijn t.a.v. gezamenlijk gebruik van bestaande, grensoverschrijdende infrastructuur in de waterketen?

Netwerkavond Regionaal Waterbeheer in Lesotho en Egypte

  • datum: maandag 16 december 2019
  • tijd: 19:30-21:00 uur, met daarna netwerkborrel; inloop vanaf 19:00 uur
  • locatie: Kargadoor, Oudegracht 36 in Utrecht
  • deelnemers: Nedworc-leden en anderen, iedereen is welkom

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

1912 lesotho 11912 lesotho 2

1912 zuid afrika 11912 zuid afrika 2

Foto’s Lesotho: de grote dammen in de Hooglanden van Lesotho, die de Gauteng provincie in Zuid Afrika van water voorzien, met daaronder twee foto’s die het probleem van niet-duurzaam landbeheer in bassins weergeven: erosie en als gevolg daarvan sediment in de rivieren.

1912 egypte 11912 egypte 2

1912 egypte 31912 egypte 4

Foto's Egypte: de Nijlvallei en het Nassermeer.

Netwerkavond Regionaal Waterbeheer in Lesotho en Egypte
- met Sjaak de Boer en Alexander Mueller
- deelnemers: Nedworc-leden en anderen, iedereen is welkom
ma 16 dec 2019 | 19:30-21:00 | Kargadoor, Utrecht | contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

TPL_JOOSTRAP_GOTOP_TEXT