De praktijk van Nedworc leden in het veld is zeer divers. Deze thema-avond richtten we ons op de overkoepelende uitdagingen die we delen, om in een fragiele context te werken aan duurzame, rechtvaardige en inclusieve ontwikkeling.

lcfs fragile

THEMA-AVOND ‘Fragility en Conflict’ en de betekenis voor ons werk
woensdag 29 mei 2019 | Kargadoor, Utrecht

PROGRAMMA en Downloads

18:00 - Inloop, koffie en thee
18:30 - Introducties als warming up voor uitwisseling:

19:45 - Wereldcafé met uitwisseling van ideeën en ervaringen aan 3 discussietafels

20:30 - Plenaire terugkoppeling en debat
21:30 - Afsluiting en netwerkborrel

Organisatie
Liesbeth van der Hoogte en Ludo Alcorta, namens de NEDWORC Werkgroep Fragiele Staten

Contact
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ACHTERGROND

Er valt veel te bediscussiëren over de betekenis en ontstaan van de ‘Fragile States agenda’, evenals over de diverse namen en labels die deze inmiddels heeft gekregen, zoals bijvoorbeeld de term ‘fragility’. De avond is echter niet bedoeld voor theoretische scherpslijperij. We willen vooral ideeën en ervaringen uitwisselen, en de dilemma’s die we in onze praktijk tegenkomen met elkaar delen en bespreken.

De praktijk van Nedworc leden is zeer divers; humanitair, vredesopbouw, lokale en rurale ontwikkeling, (landbouw)technische ondersteuning en training voor lokale organisaties en bewegingen, mensen- en vrouwenrechten en bijdragen aan institutionele capaciteit, en meer. Deze thema-avond gaat over de overkoepelende uitdagingen die we allemaal delen. Als Nedworc leden willen we bijdragen aan een rechtvaardige en duurzame ontwikkeling, waarin een belangrijke plaats is weggelegd voor het creëren van - en wegnemen van barrières voor - gelijke kansen voor iedereen, nu en in de toekomst.

Informatie en definities over fragile states, en hun betekenis voor de internationale agenda zijn interessant voor ieder van ons. Fragility en conflict vormen de reële context waarin wij, en onze opdrachtgevers, opereren. Het biedt eveneens een basis voor een gesprek over de effecten van deze agenda voor lokale ontwikkeling, en de agenda’s en ambities van de mensen met en voor wie we werken.

Echter, de specifieke lokale situatie kan niet eenvoudig worden beoordeeld op basis van indicatoren op basis waarvan een land op de ‘fragility index’ wordt geplaatst. Er zal een verband zijn, maar vooral op een meer abstract niveau. Indicatoren zeggen iets op basis van macro cijfers, vanuit het perspectief van de diegene die ze ontwikkelen, maar uiteindelijk weinig over de specifieke omstandigheden op sub-nationaal niveau en/of voor een specifieke (rechten)agenda.

In een context van gewelddadig conflict zijn er bijzondere en vaak uiterst moeilijke uitdagingen voor het creëren van gelijke kansen, en realisatie en bescherming van gelijke rechten. Machtsongelijkheid wordt dan in stand gehouden door geweld en bestendigd door bijvoorbeeld straffeloosheid, gebrek aan vertrouwen in instanties en informele macht.

Het is van belang de invloed van lokale factoren te onderzoeken en hoe deze een specifiek programma en doel beïnvloeden. Zoals bijvoorbeeld culturele en patriarchale normen voor vrouwen en mannen, macht, geweld en invloed van bepaalde groepen, de positie van minderheden en de interpretatie van religie en geschiedenis. Maar ook hoe externe factoren zoals beleid van internationale donoren, anti-Westers ressentiment, proxy conflicten, enz. van invloed zijn.

 

Go To Top