In Papua Nieuw Guinea startte een nieuw natuurbeschermings project, waarin geld beschikbaar komt voor lokale communities, de legale eigenaren van de grond. Er werd besloten gender-eisen stellen als voorwaarde voor projectfinanciering. Mag dat? en wat zijn de ervaringen met dergelijke eisen in andere projecten?
Mag je 'gender' eisen stellen bij projectfinanciering?
Jan Reynders deelt zijn ervaringen met een project waaraan hij verbonden was in Papua New Guinea in 2017. GEF (Global Environmental Facility, ontwikkeld na ‘Rio’ en ondergebracht bij de WorldBank) wil een project ontwikkelen via UNDP, voor sustainable financing van ‘protected areas’. Doel is de bescherming van biodiversiteit, in combinatie met livelihood development voor de indigenous communities - de legale eigenaren van de grond.
Het project ontwikkel team, bestaande uit lokale en internationale deskundigen, heeft besloten om als eis te stellen dat er pas geld naar de gemeenschappen mag gaan als:
- het enorm hoge niveau van Gender Based Violence en gender discriminatie echt wordt aangepakt
- vrouwen en jongeren een grote rol in de leiding van de projecten krijgen
Deze beide eisen werden gesteld omdat er anders geen echte ontwikkeling/verbetering zal zijn, en dus ook geen natuurbescherming. In aanvulling daarop was de derde eis: - het Trustfund dat tbv het project wordt opgebouwd mag alleen worden geïnvesteerd/beheerd via certified ethical banking, omdat anders de kans groot is dat het milieu- en gender justice ondermijnend zal werken.
Na de inleiding volgt discussie en delen we voorbeelden en ervaringen met gender-gerelateerde eisen bij andere programma's en projecten.
Gendergroep | Gender en natuurbescherming - mag je 'gender' eisen stellen bij projectfinanciering?
- datum: woensdag 21 november 2018
- tijd: 19:00-21:00 uur
- locatie: werfkelder van de Kargadoor, Utrecht
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Nedworc gendergroep)